ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Μηχανικές Διαμορφώσεις

1. ΓΕΝΙΚΑ

ΣΧΟΛΗ Σχολή Μηχανικών
ΤΜΗΜΑ Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 51 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 5ο
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μηχανικές Διαμορφώσεις
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του μαθήματος π.χ. Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις κ.λπ. Αν οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται ενιαία για το σύνολο του μαθήματος αναγράψτε τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Θεωρία 3 5
Ασκήσεις Πράξεις 1
Προσθέστε σειρές αν χρειαστεί. Η οργάνωση διδασκαλίας και οι διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιγράφονται αναλυτικά στο 4.    
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Γενικής Υποδομής (ΓΥ),Ειδικής Υποδομής (ΕΥ), Γενικών Γνώσεων (ΓΓΔ) και Επιστημονικής Περιοχής (ΔΔΤΝ, ΕΔ, ΕΥΣ, ΗΛ, ΠΑ) .
 Υποχρεωτικό
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:  
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:  Ελληνικά
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Ναι
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) https://exams-sm.the.ihu.gr/enrol/index.php?id=51

2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα
Περιγράφονται τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος οι συγκεκριμένες  γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες καταλλήλου επιπέδου που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.

• Κατανόηση των φυσικών διεργασιών και της επίδρασης της θερμοκρασίας και της τριβής κατά την πλαστική παραμόρφωση των μετάλλων.
• Εκμάθηση των βασικών αρχών και νόμων της θεωρίας της πλαστικότητας και εφαρμογή τους στον υπολογισμό της δυνατότητας παραμόρφωσης, της απαιτούμενης δύναμης, του απαιτούμενου έργου και των τελικών ιδιοτήτων των προς διαμόρφωση υλικών.
• Εξοικείωση με τις σημαντικότερες μεθόδους μηχανικής διαμόρφωσης μεταλλικών εξαρτημάτων και την κατασκευή και λειτουργία των αντίστοιχων μηχανημάτων και εργαλείων.
• Ανάπτυξη της ικανότητας σχεδιασμού, επιλογής του κατάλληλου υλικού και εξοπλισμού και εκτέλεσης των αναγκαίων υπολογισμών για την παραγωγή εξαρτημάτων.

Γενικές Ικανότητες
Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος και παρατίθενται ακολούθως) σε ποια / ποιες από αυτές αποσκοπεί το μάθημα;.
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών - Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις - Λήψη αποφάσεων - Αυτόνομη εργασία - Ομαδική εργασία - Εργασία σε διεθνές περιβάλλον - Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον - Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών Σχεδιασμός και διαχείριση έργων - Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα - Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον - Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου - Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής - Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
Λήψη αποφάσεων
Αυτόνομη εργασία
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

• Κατάταξη και εφαρμογή των μηχανικών διαμορφώσεων.
• Μεταβολές της κρυσταλλικής δομής των μετάλλων κατά την πλαστική παραμόρφωση, μετατόπιση αταξιών, εργοσκλήρυνση και καμπύλες εργοσκλήρυνσης των μετάλλων, εργογήρανση.
• Αποκατάσταση, ανακρυστάλλωση, παραμόρφωση εν ψυχρώ και εν θερμώ.
• Τριβή και λίπανση κατά της μηχανικές διαμορφώσεις, προστασία των επιφανειών, τύποι λιπαντικών και εφαρμογή τους.
• Στοιχεία της θεωρίας πλαστικότητας: συνθήκες έναρξης της πλαστικής παραμόρφωσης, θραύση, τάσεις και παραμορφώσεις, νόμος της συνέχειας και νόμος της πλαστικής ροής, ισοδύναμη τάση και ισοδύναμη παραμόρφωση, υπολογισμός της δύναμης και του έργου κατά την πλαστική παραμόρφωση.
• Κατεργασίες μηχανικής διαμόρφωσης: διόγκωση, εξώθηση, έλαση, κοπή, κάμψη, κοίλανση, βαθεία κοίλανση. Εξέλιξη του φυσικού φαινομένου, εφαρμογή, μέθοδοι υπολογισμού.
• Κοπτικά και διαμορφωτικά εργαλεία.
• Κατασκευή και λειτουργία των εργαλειομηχανών μηχανικών διαμορφώσεων: ψαλίδια, στράντζες, κουρμπαδόροι, σφύρες, πρέσες κοχλία, πρέσες εκκέντρου, υδραυλικές πρέσες.

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.

Θεωρητική από έδρας διδασκαλία με συζήτηση και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών. Οι διαλέξεις του μαθήματος υποστηρίζονται από διαφάνειες παρουσίασης του συνόλου της εκπαιδευτικής ύλης.
Το μάθημα περιλαμβάνει τη διεξοδική επίλυση ασκήσεων πράξης καθώς και επιδείξεις εργαλειομηχανών μηχανικών διαμορφώσεων: ψαλίδια, στράντζες, κουρμπαδόρους, πρέσα εκκέντρου.

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία, στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση, στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος και μέθοδοι διδασκαλίας. Διαλέξεις, Σεμινάρια, Εργαστηριακή Άσκηση, Άσκηση Πεδίου, Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας, Φροντιστήριο, Πρακτική (Τοποθέτηση), Κλινική Άσκηση, Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, Διαδραστική διδασκαλία, Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Εκπόνηση μελέτης (project), Συγγραφή εργασίας / εργασιών, Καλλιτεχνική δημιουργία, κ.λπ. Αναγράφονται οι ώρες μελέτης του φοιτητή για κάθε μαθησιακή δραστηριότητα καθώς και οι ώρες μη καθοδηγούμενης μελέτης ώστε ο συνολικός φόρτος εργασίας σε επίπεδο εξαμήνου να αντιστοιχεί στα standards του ECTS
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης Γλώσσα Αξιολόγησης, Μέθοδοι αξιολόγησης, Διαμορφωτική ή Συμπερασματική, Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων, Επίλυση Προβλημάτων, Γραπτή Εργασία, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική Εξέταση, Δημόσια Παρουσίαση, Εργαστηριακή Εργασία, Κλινική Εξέταση Ασθενούς, Καλλιτεχνική Ερμηνεία, Άλλη / Άλλες. Αναφέρονται ρητά προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και εάν και που είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές.

Τελική γραπτή εξέταση που περιλαμβάνει:
– Ερωτήσεις ανάπτυξης
– Επίλυση ασκήσεων πράξης

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγράμματα

Συγγράμματα που διανέμονται μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του μαθήματος
https://moodle.teithe.gr/pluginfile.php/17236/mod_resource/content/0/ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ – ΘΕΩΡΙΑ.pdf
https://moodle.teithe.gr/pluginfile.php/17237/mod_resource/content/0/ΔΧΑΥΤ – ΑΣΚΗΣΕΙΣ.pdf
Συμπληρωματική προτεινόμενη βιβλιογραφία
• T.Z. Blazynski: Plasticity and Modern Metal-forming Technology, 1989, Elsevier, ISBN 978-1-85166-272-2
• S. Kalpakjian, S. Schmid: Μηχανουργική Επιστήμη και Τεχνολογία, 2019, Εκδόσεις Τζιόλα, ISBN 978-960-418-726-3
• A. Αντωνιάδης, Μηχανουργική Τεχνολογία (ΤΟΜΟΣ Α΄) Κατεργασίες Διαμόρφωσης), 2012, Εκδ. Τζιόλα, ISBN13 9789604182978