ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βιομηχανική Πληροφορική

1. ΓΕΝΙΚΑ

ΣΧΟΛΗ Σχολή Μηχανικών
ΤΜΗΜΑ Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 65-02 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Επιλ. ΣΤ1-ΣΤ2 6ο
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Βιομηχανική Πληροφορική
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του μαθήματος π.χ. Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις κ.λπ. Αν οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται ενιαία για το σύνολο του μαθήματος αναγράψτε τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Θεωρία 2 4
Ασκήσεις Πράξεις 1
Προσθέστε σειρές αν χρειαστεί. Η οργάνωση διδασκαλίας και οι διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιγράφονται αναλυτικά στο 4.    
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Γενικής Υποδομής (ΓΥ),Ειδικής Υποδομής (ΕΥ), Γενικών Γνώσεων (ΓΓΔ) και Επιστημονικής Περιοχής (ΔΔΤΝ, ΕΔ, ΕΥΣ, ΗΛ, ΠΑ) .
 Επιλογής
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:  
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:  Ελληνικά
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Ναι
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) https://exams-sm.the.ihu.gr/enrol/index.php?id=151

2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα
Περιγράφονται τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος οι συγκεκριμένες  γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες καταλλήλου επιπέδου που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.

Ο στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει το φοιτητή με τις απαραίτητες γνώσεις για να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας και σχεδιασμού εφαρμογών βιομηχανικής πληροφορικής. Το μάθημα αναλύει τις έννοιες της βιομηχανικής πληροφορικής και στοχεύει στην κατανόηση των εννοιών της διαλειτουργικότητας/επικοινωνίας μεταξύ ετερογενών συστημάτων. Η σύγχρονη βιομηχανία (Industry 4.0) διαθέτει δικτυωμένες συσκευές και συστήματα που μπορούν να αλληλοεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τα πληροφοριακά συστήματα. Τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν τόσο τοπικά (σε επίπεδο συσκευής/μονάδας/συστήματος) όσο και σε κεντρικά ή κατανεμημένα αποθετήρια ώστε να αξιοποιηθούν από τους μηχανικούς παραγωγής. Η παρουσίαση των δεδομένων είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την υποβοήθηση της λήψης απόφασης σε όλα τα επίπεδα (επιχειρησιακό, τακτικό, στρατηγικό). Επιπλέον εξετάζονται εφαρμογές προληπτικής/προβλεπτικής συντήρησης και η άμεση επικοινωνία τους με τον εξοπλισμό της γραμμής παραγωγής. Βασικός στόχος του μαθήματος, να εξετάσει τρόπους επικοινωνίας, αποθήκευσης, διαχείρισης και παρουσίασης δεδομένων, σε ένα υψηλότερο επίπεδο διαλειτουργικότητας.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο στόχος είναι η διαχείριση βιομηχανικού εξοπλισμού (αισθητήρια, PLC, βραχίονες, μηχανές γραμμής παραγωγής,) μέσω τεχνολογικών λύσεων βιομηχανικής πληροφορικής σε ένα υψηλό επίπεδο. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της βιομηχανικής πληροφορικής και στη σύνδεση των γνώσεων με τους στόχους του μηχανικού παραγωγής και διοίκησης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των συστημάτων σε επίπεδο παραγωγής/εφοδιαστικής. Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές της σημασίας βιομηχανικής πληροφορικής ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο / επάγγελμα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
• Έχει κατανόηση στα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των εφαρμογών της Βιομηχανικής Πληροφορικής, τη χρησιμότητα αλλά και την πολυπλοκότητα καθώς και τους κινδύνους που πηγάζουν από τη χρήση τους.
• Αξιολογεί τα συστήματα βιομηχανικής πληροφορικής, να προτείνει και να εποπτεύει την υλοποίησή τους, σε επιχειρήσεις με στόχο την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
• Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνολογιών Βιομηχανικής Πληροφορικής
• Είναι σε θέση διακρίνει τους βασικούς ρόλους στο χώρο της βιομηχανικής πληροφορικής
• Διακρίνει τις κατηγορίες των δεδομένων μιας επιχείρησης/εφοδιαστικής αλυσίδας
• Ανακτά πληροφορίες από δεδομένα που είναι καταχωρημένα σε επίπεδο συσκευής
• Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν αντίστοιχες εργασίες ΑΠ/Project: Python, ERP, Plant Simulation, Factory I/O, ROS Industrial, Industrial IoT, Logo/PLC, Εφαρμογές λογισμικού: Παρουσίασης και διαχείριση δεδομένων, υποβοήθηση της λήψης απόφασης, προληπτική/προβλεπτική συντήρηση

Γενικές Ικανότητες
Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος και παρατίθενται ακολούθως) σε ποια / ποιες από αυτές αποσκοπεί το μάθημα;.
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών - Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις - Λήψη αποφάσεων - Αυτόνομη εργασία - Ομαδική εργασία - Εργασία σε διεθνές περιβάλλον - Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον - Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών Σχεδιασμός και διαχείριση έργων - Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα - Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον - Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου - Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής - Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
Κριτική αξιολόγηση βιβλιογραφίας
Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
Λήψη αποφάσεων
Ομαδική Εργασία
Ανάλυση, Σχεδιασμός και Διαχείριση ΠΣ
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. Εισαγωγή (Τομείς: χρηματοοικονομικός, παραγωγής, αξιοποίηση της πληροφορίας)
2. Κεντρικά και Κατανεμημένα Συστήματα, Συστήματα Πραγματικού Χρόνου
3. Αρχές λειτουργίας και προγραμματισμού ολοκληρωμένων συστημάτων παραγωγής (CIM – Computer Integrated Manufacturing) – PLC- SCADA – Βιομηχανικοί Υπολογιστές – Βασικές Έννοιες
4. Διαχείριση Βιομηχανικού Εξοπλισμού – Python
5. Industry 4.0 – Industrial ΙοΤ
6. Industry 4.0 – Πράκτορες Λογισμικού
7. ERP Βασικές Έννοιες (Χαρακτηριστικά Λειτουργίες και Διαδικασίες που υποστηρίζονται)
8. ERP Ενσωμάτωση στη βιομηχανία – Μεθοδολογική Προσέγγιση επιλογής και υλοποίησης ERP
9. Λογισμικά Συντήρησης Εξοπλισμού, Προληπτικής Συντήρησης (Σχεδιασμός Δέντρου Γραμμής Παραγωγής, Καταχώρηση – Διαχείριση Εξοπλισμού)
10. Middleware και θέματα διαλειτουργικότητας – Service Oriented Computing – Web Services (Βιομηχανία, Εφοδιαστική Αλυσίδα)
11. Θέματα Προσομοίωσης στη Βιομηχανική Παραγωγή/Εφοδιαστική 1
12. Θέματα Προσομοίωσης στη Βιομηχανική Παραγωγή/Εφοδιαστική 2
13. Εφαρμογές Βιομηχανικής Πληροφορικής
Εργαστήριο/ΑΠ/Project: Python, ERP, Plant Simulation, Factory I/O, ROS Industrial, Industrial IoT, Logo/PLC, Εφαρμογές λογισμικού για παρουσίασης και διαχείριση δεδομένων, Eφαρμογές λογισμικού για υποβοήθηση της λήψης απόφασης.

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.

Θεωρητική από έδρας διδασκαλία με συζήτηση και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών. Οι διαλέξεις του
μαθήματος υποστηρίζονται από διαφάνειες παρουσίασης του συνόλου της εκπαιδευτικής ύλης, ενώ ο λευκός πίνακας χρησιμοποιείται:
α) για την εμβάθυνση επιλεγμένων θεματικών ενοτήτων,
β) για την προαγωγή της ενεργούς συμμετοχής των φοιτητών στη βήμα-προς-βήμα επίλυση προβλημάτων,
γ) τη διεξοδική επίλυση Ασκήσεων Πράξης.

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία, στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση, στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος και μέθοδοι διδασκαλίας. Διαλέξεις, Σεμινάρια, Εργαστηριακή Άσκηση, Άσκηση Πεδίου, Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας, Φροντιστήριο, Πρακτική (Τοποθέτηση), Κλινική Άσκηση, Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, Διαδραστική διδασκαλία, Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Εκπόνηση μελέτης (project), Συγγραφή εργασίας / εργασιών, Καλλιτεχνική δημιουργία, κ.λπ. Αναγράφονται οι ώρες μελέτης του φοιτητή για κάθε μαθησιακή δραστηριότητα καθώς και οι ώρες μη καθοδηγούμενης μελέτης ώστε ο συνολικός φόρτος εργασίας σε επίπεδο εξαμήνου να αντιστοιχεί στα standards του ECTS
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης Γλώσσα Αξιολόγησης, Μέθοδοι αξιολόγησης, Διαμορφωτική ή Συμπερασματική, Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων, Επίλυση Προβλημάτων, Γραπτή Εργασία, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική Εξέταση, Δημόσια Παρουσίαση, Εργαστηριακή Εργασία, Κλινική Εξέταση Ασθενούς, Καλλιτεχνική Ερμηνεία, Άλλη / Άλλες. Αναφέρονται ρητά προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και εάν και που είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές.

Ο τελικός βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται κατά 70% από τον βαθμό του θεωρητικού μέρους και κατά 30% από τον βαθμό των ΑΠ/εργαστηρίων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής έχει αξιολογηθεί με προβιβάσιμο βαθμό σε κάθε μέρος του μαθήματος.
Ο βαθμός του θεωρητικού μέρους διαμορφώνεται από γραπτή τελική εξέταση.
1. Η γραπτή τελική εξέταση του θεωρητικού μέρους δύναται να περιλαμβάνει: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής,
Ερωτήσεις Ανάπτυξης,
Επίλυση προβλημάτων εφαρμογής των γνώσεων που αποκτήθηκαν,
Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας.
2. Η εξέταση των ΑΠ/Εργαστηριακών Ασκήσεων πραγματοποιείται με την υλοποίηση εργασίας.

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγράμματα

Συγγράμματα μέσω του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ
• Βιομηχανική Πληροφορική, Βελώνη Αναστασία, Εκδόσεις Α. ΤΖΙΟΛΑ και ΥΙΟΙ Α.Ε., 2017.
• Βιομηχανική Πληροφορική, King Robert – Eric,Κουμπιάς Σταύρος, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε.
• Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων:Στρατηγικές & Εφαρμογές, Κωδικός Ευδόξου 2219, Γιάννης Πολλάλης, Αθανάσιος Βοζίκης
• ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΦΩΛΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΝΘΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΩ
Συγγράμματα που διανέμονται μέσω του Πανεπιστημίου ή της ηλεκτρονικής σελίδας του μαθήματος
• Σημειώσεις Μαθήματος