Θεσσαλονίκη 30-11-2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ συμμετέχουν ενεργά στον Ψηφιακό Επιταχυντή (Digital Accelerator) του ΤΙΤΑΝ, ΔΙΠΑΕ και ΕΚΕΤΑ
Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας συνεργασίας του Τμήματος ΜΠΔ του ΔΙΠΑΕ με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, στην Θέρμη, ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός Ψηφιακού Επιταχυντή «TITAN Digital Accelerator». Μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και εργαλείων στον ευρύτερο χώρο της βιομηχανίας, αρχής γενομένης από τον κλάδο των δομικών υλικών. Σημαντικό παράγοντα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης αποτέλεσε μεταξύ άλλων η απασχόληση και ένταξη ομάδας φοιτητών του τμήματος ΜΠΔ στην Παραγωγική Διαδικασία των εργοστασίων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μιας σειράς συνεργειών του τμήματος ΜΠΔ του ΔΙΠΑΕ με τη βιομηχανία, όπου οι τελειόφοιτοι και κυρίως οι φοιτητές του τμήματος, απασχολούνται σε προγράμματα και παρέχουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους στη βιομηχανία. Έτσι καθίστανται ακόμη πιο έτοιμοι για να υπηρετήσουν αυτή την τεχνολογία ως μελλοντικοί μηχανικοί. Αυτή η συνεργασία όπως και άλλες παρόμοιες ενέργειες που υλοποιούνται αναδεικνύουν το έργο που επιτελείται στο τμήμα τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ανάγκη της συγκεκριμένης ειδικότητας. Το τμήμα ΜΠΔ του ΔΙΠΑΕ με την εξωστρέφεια που το διακρίνει και την διασύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας και αποτελεί αρωγό στην προσπάθεια προσαρμογής της στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τμήματος Καθηγητή κο Απόστολο Τσαγκάρη «Είναι τεράστια επιτυχία για το τμήμα η συμμετοχή σε αυτή τη σύμπραξη. Αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεργασία με ιδιωτικό φορέα που έχει πραγματοποιήσει το τμήμα μας, όλα αυτά τα χρόνια. Είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργειών Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και Βιομηχανιών για την καλύτερη μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή που επιτάσσει η σύγχρονη τεχνολογία».
Λίγα λόγια για τη συνεργασία και τον Ψηφιακό Επιταχυντή (Digital Accelerator):
Εστιάζοντας σε δυναμικούς τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα ψηφιακά δίδυμα, η ρομποτική και η κυβερνοασφάλεια, και συνδυάζοντάς τους με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δημιουργεί σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους τρεις εταίρους της, αλλά και ευρύτερα για τον κλάδο της βιομηχανίας και το οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας.
Ο “TITAN Digital Accelerator” στελεχώνεται από υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης έμψυχο δυναμικό με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τις απαραίτητες για τη δημιουργία του “TITAN Digital Accelerator” δαπάνες έχει αναλάβει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, ο οποίος χρηματοδοτεί και τη λειτουργία του, προχωρώντας σε σημαντική επένδυση. Τα ΕΚΕΤΑ και ΔΙΠΑΕ (Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης), με τη σειρά τους, εκτός από την πρόσβαση στο οικοσύστημα της έρευνας και της τεχνολογίας με εξειδικευμένα στελέχη υψηλής κατάρτισης, συνεισφέρουν παρέχοντας υπερσύγχρονες υποδομές, μεταξύ των οποίων τον χώρο που θα στεγάσει τον “TITAN Digital Accelerator”, εργαστήρια και εξοπλισμό.
Τουλάχιστον πέντε έργα θα υλοποιηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του “TITAN Digital Accelerator”, με περισσότερα να ακολουθούν στα επόμενα χρόνια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν έργα που περιλαμβάνουν τη χρήση robots, drones και Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) στην επιθεώρηση και τεχνική συντήρηση βιομηχανικού εξοπλισμού, καθώς και την ανάπτυξη σειράς από ψηφιακά εργαλεία που στόχο έχουν να αυτοματοποιήσουν και να βελτιώσουν τις παραγωγικές διαδικασίες αλλά και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και την εμπειρία του πελάτη.
Σε χρονικό ορίζοντα τριετίας – τετραετίας η επιδίωξη είναι να βρίσκονται σε εξέλιξη 25-30 πρότζεκτ, που θα χρηματοδοτήσει με αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής Στρατηγικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δρ. Αντώνιος Κύρκος,. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο Επιταχυντής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσει τον πυρήνα και να δημιουργήσει το οικοσύστημα, για να χτιστεί το εργοστάσιο τσιμέντου του μέλλοντος, ένα πεδίο δοκιμών σε παγκόσμια κλίμακα. “Ανυπομονούμε να δούμε τον “TITAN Digital Accelerator” να γίνεται η γενέτειρα έργων, που θα φέρουν νέες επαναστάσεις στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε”, κατέληξε.
Επικοινωνία: καθηγητής ΔΙΠΑΕ Τσαγκάρης Απόστολος, tsagaris@ihu.gr