Συστήματα Ασφαλούς Διαχείρισης Πλοίων
Γενικά
- Κωδικός: 55.09
- Εξάμηνο: Επιλ. Ε1-Ε2 5ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Επιλογής
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Θεωρία (2)
- Μονάδες ECTS: 4
- Διδάσκοντες: Δεληπορανίδης Γεώργιος
Περιεχόμενα μαθήματος
Ο Κώδικας ISM (International Safety Management) σχεδιάστηκε από τον ΙΜΟ (International Maritime Organization) για να παρέχει ένα πρότυπο στους πλοιοκτήτες να δημιουργήσουν τα δικά τους προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους για την επίτευξη προτύπων ασφάλειας της ζωής του ναυτικού και πρόληψης της ρύπανσης κατά τη λειτουργία των πλοίων.
Κώδικας Διαχείρισης σκόπιμα βασίζεται σε γενικές αρχές και στόχους και εκφράζεται με γενικούς όρους, έτσι ώστε να επιτρέπει την ευρύτερη εφαρμογή. Ο ISM παρέχει στην εταιρεία ένα πλαίσιο για ένα σύστημα ενσωμάτωσης πολλών υφιστάμενων στοιχείων της διαχείρισης της ασφάλειας καθώς και ένα σύστημα για τη διάρθρωση και την εφαρμογή των πολιτικών της εταιρείας.
Το Σύστημα Ασφαλούς Διαχείρισης παρέχει το πλαίσιο για τη συμμόρφωση με τον κώδικα. Πρόκειται για ένα γραπτό σύστημα ασφαλείας, που περιλαμβάνει τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από τα σκάφη και το προσωπικό ξηράς, με συγκεκριμένες διαδικασίες τήρησης αρχείων, υποβολή εκθέσεων και απαιτήσεις εσωτερικού ελέγχου, τα οποία έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στην εταιρεία να ανακαλύψει εγκαίρως και να διορθώσει τις ελλείψεις ασφάλειας πριν καταλήξουν σε κάποιο ατύχημα. Θα πρέπει να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες υποχρεωτικούς κανόνες και κανονισμούς, και πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν. Ο κώδικας περιέχει ειδικές λειτουργικές απαιτήσεις για ένα SMS (Safety Management System). Γενικά πρέπει να περιέχει:
Την πολιτική της εταιρείας σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οδηγίες και διαδικασίες για την διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των πλοίων και της προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τη νομοθεσία της εκάστοτε σημαίας.
Τα επίπεδα αρμοδιοτήτων, και τις γραμμές επικοινωνίας, ανάμεσα στο προσωπικό ξηράς, στο προσωπικό του πλοίου και μεταξύ αυτών.
Τις διαδικασίες αναφοράς των (ναυτικών) ατυχημάτων και τις μη συμμορφώσεις με τις διατάξεις του κώδικα.
Τις διαδικασίες προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Τις διαδικασίες εσωτερικών ελέγχων και αναθεωρήσεων της διοίκησης.
Το μάθημα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μία επαγγελματική σταδιοδρομία σε ναυτιλιακή εταιρεία. Είναι επιθυμητή η εξοικείωση του φοιτητή με επιμέρους στοιχεία ενός πλοίου (μηχανήματα στο μηχανοστάσιο, γέφυρα).
Γενικές Ικανότητες
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών
Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
Αυτόνομη εργασία
Παραγωγή της δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
Λήψη αποφάσεων
Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Μέθοδοι Διδασκαλίας
Διαλέξεις πρόσωπο με πρόσωπο
Προβολή διαφανειών με υπολογιστή και χρήση πίνακα
Αξιολόγηση Φοιτητών
Τελική γραπτή εξέταση